De Mini Aussie

Voorkomen
De Mini-Aussie heeft een halflange vacht. Deze kan licht golvend of stijl zijn. De vachtkleur is hetzelfde als bij de Australian Shepherd: blue merle, red merle, black, red. Allemaal met of zonder koper en witte aftekening. Het haar rond de ogen en oren mag niet wit zijn. Het haar op het hoofd, voorkant van de voorpoten en buiten de oren is korter dan de rest van de vacht. Het haar bij de achterpoten en rond de nek is vol, de Mini-Aussie heeft een broek en een kraag.
Bij de Mini-Aussie komen er verschillende staart-lengten voor; sommige aussies worden geboren met een volledige staart, sommigen zonder staart en anderen weer met een halve staart  (of ergens tussenin).
De ogen kunnen een combinatie zijn van bruin, amber, hazelnoot, blauw en marmer.
De grootte van een Mini-Aussie varieerd van 35,6 tot 48 centimeter (14 t/m 18 inch) voor een reu en 35,6 tot 45,5 centimeter (14 tot 18 inch) voor een teef. Het gewicht tussen de 9 en 14 kilo. De levensverwachting is 12-13 jaar.
 farbe
 
Temperament
De Mini-Aussie is een makkelijk te trainen hond, echter hun intelligentie en drive maken dat de hond consequente gehoorzaamheidstraining moet krijgen en genoeg interessante activiteiten kan ontplooien. Wanneer ze goed gesocialiseerd worden zullen ze in veel omgevingen op hun gemak zijn, mits er genoeg ruimte is om hun energie kwijt te kunnen. Zonder dat kunnen ze nerveus en destructief worden.
Het is van nature een sociale hond die erg gehecht raakt aan zijn baas. Soms kan dat leiden tot verlatingsangst zonder voldoende training. Mini-Aussies kunnen prima binnen een gezin leven, maar met hun energie en drijflust moet je ze in de gaten houden bij andere huisdieren en kinderen. Het is belangrijk de hond consequent te leren dat het drijven van mensen niet is toegestaan.
Ze zijn uitermate geschikt als huishond, mits je ze een consequente opvoeding, voldoende uitdaging en beweging geeft.
 
Gezondheid
De Mini-Aussie kan net zoals de Shetland Sheepdog, Old English sheepdog, Duitse herder, Collie en de normale Australian shepherd het MRD1 gen mutatie dragen. Om hierachter te komen zal de hond hierop getest moeten worden. Honden die dit gemuteerde gen bezitten kunnen niet tegen bepaalde medicijnen.
De merle kleur is ook de drager van de blind/doof factor. Door kruisen van twee merles kunnen de puppies doof en/of blind zijn. Let bij de aankoop van de pup daarom op of de ouders niet beide de merle kleur hebben.
Heup en oogproblemen. Let bij aankoop erop dat de ouders hierop getest zijn.
 
Geschiedenis
In 1962 kocht Sandy Travis (‘Travis Kennel”) op de leeftijd van 16 jaar op een rodeo een klein hondje die ze Puppy (Travi’s Puppy) doopte. Deze wilde ze oorspronkelijk verparen met haar eigen reutje, maar omdat ze maar 28cm groot was moest ze op zoek naar een passend reutje. In 1968 vond ze een passend klein reutje, genaamd Travis’s Buster en deze paarde ze met Puppy. De pups die daaruit voortkwamen waren tussen de 23-33cm groot, wat tegenwoordig Toy-Aussies genoemd worden. De Huidige Aussies gaan terug op deze honden. Hierna begon Sandy Travis met behulp van een dierenarts deze honden mbv inteelt en lijneninteelt te ontwikkelen. In 1978 kocht Doris Cordova een reutje van de Travis Kennel, genaamd Cordovas Spike, welke ze liet registreren bij NSDR als Australian Shepherd. Later toen de grootte van belang werd voor de papieren, werd Spike als mini aussie geregistreerd omdat hij maar een grootte had van 33cm. Tegenwoordig zou hij tot de toys gerekend worden, maar zijn registrering is nooit veranderd. Later werd Cordovas Spike verkocht aan de Kennedy familie die samen met Doris Cordova de mini aussie fok verder bracht. Tegelijkertijd ontstond ook de nog altijd bestaande Valhalla Kennel van de familie Lasater. Cordova, Lasater en de Kennedy’s gronden samen de eerste Club voor de mini aussie. Door uitgezochte verparingen en inkruising van de standaard aussie werd genpool vergroot en het bild van de huidige aussie gefokt.
De miniature australian shepherd werd in de USA door 2 clubs erkend, de MASCA (Miniature Australian Shepherd Club of Amerika) en NAMASCUSA (North American Miniature Autralian Shepherd Club of the USA). Op het moment zijn ze bezig om via de AKC (de amerikaanse Raad van Beheer) het ras erkend te krijgen als zelfstandig ras, onder de naam Miniature American Shepherd. MASCA en IMASC nemen deze naamsverandering niet aan en blijven alleen de mini aussie (variant op de standaard australian shepherd) voeren, waardoor het 2 verschillende rassen zijn. De moederclub van het nieuwe ras is de MASCUSA (Miniature American Shepherd Club of the USA), die voorheen NAMASCUSA genoemd werd.

 

Kleurvererving
RF = Red Factor, dit betekent dat deze hond ook rood vererfd.
kleurvererving

Bron: mini-aussie.net